Salam
hi kawan-kawan
weekend lepas balik rumah, home sweet home la. bila kat rumah rasa bebas, sikit-sikit kena
bebel dgn mak tu perkara biasa. biasa laa sebab memang dah biasa sgt kena bebel. dasar tak berapa rajin macam i ni senang menjadi bahan bebelan.
tapi
dengan tahap memalasan hari minggu tersebut, berjaya jugak siapkan Pavlova. itu pon setelah di perli ke sekian kalinya
"ai, dari hari tu mak dgr kata nak buat..."
ok la mak, nak buat la ni.
resepi ada, barang ada, 2nd chef ada aka my younger brother yg memang padang dia hal2 masakan ni.. eh, chef utama mesti la.. ehem ehem, ME. walaupon hanya mempunyai zero skill =P
aku craving gila Pavlova ni, tak tau kat Kluang nak beli kat mana jd inisiatifnya kena la buat
meringue sebelum dibakar. seputih salju pasal based Pavlova hanya putih telur sahaja
tadaa! ni hasilnya. jgn judge luaran tau, rasanya sgt sedap. cepat senang murah sedap
utk cubaan pertama aku bagi 3 bintang. tekstur Pavlova ni rangup di luar lembut di dalam. ewah... sepatutnya makan dgn fresh fruit tapi sebab takde tanaman begitu kat rumah jadi kita guna je apa yg ada iaitu vanila ice cream.
tips utk kalau ada yg tak tahan dgn rasa mual putih telur boleh la mix dgn jus lemon. menambah kesedapan lagi, masa buat ni aku masukkan sekali coklat Cadbury. anda patut mencubanya.
dah, minggu ni kena jaga hostel sorang jadi nak buat menu apa ek?
nantikan... <<- whatever!
Woooot!!! tak sangka anak ada bakat baking! auuwww! nak jugak makan pavlova!!!!
ReplyDeleteehem ehem.. well. its in the blood. haha
ReplyDelete